חברה בע"מ או עצמאי

להקמת עסק נלוות הרבה שאלות. אחת השאלות הראשונות היא האם לפעול במסגרת עוסק עצמאי או חברה בע"מ. כדי לעזור לך לענות על השאלה הזו, תחילה נבין מהו עצמאי ומהי חברה בע"מ.
חברה בע"מ
חברה בע"מ היא גוף משפטי נפרד מהבעלים שלו. חברה יכולה לבצע פעולות, לתבוע ולהיתבע. משמעות המילה בע"מ, היא "בעירבון מוגבל" והכוונה היא שאחריות הבעלים על חובות החברה מוגבלת לסכום מסוים ולא ניתן לרדת לנכסים של הבעלים מעבר לסכום זה (למעט מקרים חריגים).
עצמאי
הוא אדם המנהל את העסק על שמו. הבעלים והעסק הם אותו גוף משפטי.
אז מה עדיף?
חשוב להבין מהם היתרונות והחסרונות של כל אחת מהחלופות, ולכן ריכזנו כמה נקודות מרכזיות שיעזרו לך לקבל את ההחלטה הנכונה עבורך.
עיקרון הישות המשפטית הנפרדת
כפי שאמרנו, חברה היא ישות משפטית נפרדת מהבעלים שלה, וזהו אחד היתרונות הבולטים שלה – ההפרדה שבין העסק לבין הבעלים. ולפיכך חברה בע"מ מבטיחה לבעלים הגנה משפטית טובה יותר, במידה והחברה נקלעת לקשיים כלכליים, לחובות או לתביעות, לא ניתן לרדת לכל הנכסים של הבעלים שלה. ההפרדה הזו לא קיימת כאשר מדובר בעסק עצמאי, עוסק מורשה. בעסק עצמאי אין הגבלה על הנכסים של האדם ובמקרה של פשיטת רגל ניתן לרדת לכל הנכסים של העצמאי.
שיעורי מיסוי
עצמאי משלם מס על הרווחים שלו בהתאם למדרגות המס. ככל שההכנסה גבוהה יותר, כך שיעורי המס גבוהים יותר.
בנוסף עצמאי משלם ביטוח לאומי על הכנסותיו וחברה בע"מ לא.
חברות משלמות מס חברות. מס החברות בישראל ירד בשנים האחרונות עד לשיעור של 23%. במידה ובעל החברה רוצה למשוך רווחים מהחברה (אחרי המס) הוא יכול לעשות זאת באחת משתי הצורות: משיכת משכורת החייבת בשיעורי מס לפי מדרגות, או משיכת דיבידנד החייב בשיעור מס של 30%. עם זאת, אם אתם לא זקוקים לכסף נזיל בחשבון הבנק שלכם ניתן להשאיר את הרווחים בחברה ואף להיעזר בו כדי על מנת להשקיע ולהתרחב במידת הצורך.
אגרות
להקמת חברה בע"מ נלוות תשלום אגרות שלא חלות על עצמאי. בפתיחת חברה בע"מ יש לשלם לרשות המסים אגרות רישום ואגרה שנתית לרשם החברות.
ניהול פנקסי חשבונות
בפקודת מס הכנסה קיימים שני סוגים של הנהלת חשבונות: הנהלת חשבונות חד – צדית והנהלת חשבונות כפולה.
בהנהלת חשבונות חד צדית – נרשמים רק ההוצאות וההכנסות של העסק. תפקידה לתת תמונת מצב רק על הרווח וההפסד של העסק. תשלומים ותקבולים לא נרשמים בשיטה זו. סוג של רישום זה הינו פשוט יותר, מהיר יותר ולכן עלותו זולה יותר.
בהנהלת חשבונות כפולה – נרשמים כל הפעולות החשבונאיות של העסק. תפקידה לתת תמונת מצב מלאה של העסק: הכנסות, הוצאות, רכוש, יתרות בבנקים והתחייבויות. סוג זה של רישום הוא מורכב יותר ולכן גם יקר יותר. מצד שני הוא נותן תמונה טובה יותר ומידע יותר מדויק ומעמיק על מצב העסק.
בפקודת מס הכנסה ישנם כללים ברורים איזה עסק חייב ברישום הנהלת חשבונות חד- צדי ואיזה עסק חייב ברישום הנהלת חשבונות כפולה. אך לרוב עצמאי (עד מחזור מסיום ומספר עובדים מסוים) יכול להסתפק בהנהלת חשבונות חד צדית, בעוד שחברה בע"מ מחויבת לקיים הנהלת חשבונות כפולה מהשקל הראשון.
שותפים
כאשר חושבים להקים עסק כמה שותפים, חשוב לשים דגש לנקודה חשובה. בפתיחת עסק כשותפות השותפים ערבים לחובות של השותפות באופן מלא ושווה. כלומר אם אחד השותפים גורם לשותפות לקשיים כלכלים, האחריות היא על שני השותפים, וניתן לרדת לנכסים של שניהם, לעומת זאת כאשר פועלים במסגרת חברה קיימת הפרדה בין השותפים לבין החברה עצמה. בנוסף כאשר מנהלים הנהלת חשבונות כפולה בחברה יש מידע ומעקב צמוד יותר על מצב העסק והפעולות הפיננסיות של השותפים (בעלי המניות) בחברה, ולכן ההמלצה שלנו היא שכאשר מדובר על עסק עם מספר שותפים היא להקים חברה בע"מ.
לקוחות וספקים
ככל שהעסק פועל מול לקוחות וספקים רבים יותר, כך עדיף לפעול כחברה ולא כעצמאי. בהנהלת החשבונות של חברה מנהלת רישום מסודר ומדיוק על ההוצאות וההכנסות ולכן יש מעקב על דפי הבנק של החברה הכוללות תקבולים ותשלומים, ומעקב על התחשבנות של הלקוח או הספק. לעומת עצמאי שבמערכת הנהלת החשבונות מתנהל רישום של ההכנסות והוצאות בלבד ואין מעקב על תשלומים ותקבולים. בנוסף גם ישנה את ההגנה המשפטית של הפרדת החברה מהבעלים שאינה קיימת בעסק עצמאי.
מחזור ההכנסות
מי שצופה הכנסות נמוכות יחסית בשנים הראשונות, ככל הנראה יעדיף לפתוח עוסק מורשה, ומי שרואה בחזונו הכנסה של עשרות אלפי שקלים בחודש כנראה יחסוך לעצמו לא מעט הוצאות ומיסים אם יקים חברה בע"מ. מבחינת מיסוי, כלל האצבע הוא כאשר העסק מתחיל להרוויח מעל 25,000 ₪ בחודש, כדאי להתחיל לשקול לאגד את הפעילות כחברה.
אז מה עדיף: עוסק מורשה או חברה בע"מ?
כדי שתוכלו לקבוע אם נכון לכם יותר להקים עסק עצמאי או חברה בע"מ, רצוי שתבחנו את כל המידע הפרוש לפניכם ותחליטו איזו דרך תהיה רווחית ומדויקת יותר עבורכם. רצוי לזכור כי ההחלטה הזאת אינה לתמיד. בכל שלב ניתן להפסיק לפעול כעצמאי ולהעביר את הפעילות לחברה בע"מ, והפוך להפסיק את פעילות החברה ולהתחיל לפעול כעצמאי.
כמו בכל תחום אחר, גם כאן יש יתרונות וחסרונות לכל חלופה, ואם אתם לא בטוחים באיזו דרך לצעוד, צרו איתנו קשר ונשמח מאד לעמוד לרשותכם, לייעץ, לעזור ולכוון.
בהצלחה
רו"ח הגר – אלפרוביץ' ושות'
לשאלות וייעוץ בנושא חברה בע"מ או עצמאי, מוזמנים לצלצל או למלא את הטופס
ונחזור אליכם במהרה
רו"ח ירושלים: הגר - אלפרוביץ' ושות'
- כנפי נשרים 13, בית ענבר, ירושלים
- office@hacpa.net